Saturday, December 27, 2008

natsukashii......

Saturday, December 27, 2008
semalam aku-ci*ah-el*i-fi*za-ap*k pegi ke sahur kat 3rd college UM.."sahur" tu adalah nama kedai makan kat 3rd college..dah makin glamer skang..tak silap nama kedai dah jadi "sahur's cafe"..tempat pun dah berubah..masa kitorang belajar kedai tu kat underground..la ni dah naik taraf kat atas betul2 depan pintu masuk..sahur ni amat fames di kalangan budak2 UM..budak2 dari kolej lain pun dtg situ utk makan..tapi masa kitorang pegi semalam tak banyak stall2 lain yg dibuka..almaklumlah org tgh cuti skang kan..yg pasti pakcik yg amik order semalam tu tetap org yg sama...

agak lama kitorang lepak kat situ..sampai pun dlm pkl 10mlm kan...borak2 tgk jam dah 1230mlm.hehe..dah la bawa ibu mengandungkan..tak senonoh betulkan..ap*k akan bercuti selama 10hari? aku rase cam lebih sbb die start cuti 25hb sampai la 5 januari..nampak gayanya kilang2 jepun mmg menjalankan operasi shutdown di mana2 sahaja..kilang aku pun bermula 27hb akan ditutup sampai la 5 januari..panjang gile kan cuti..cuma mane2 production yg tak capai target tu kena la keje 29hb n 30hb..bile asyik shutdown je..mula la rase risau kan ngan kestabilan ekonomi syarikat..cuma berharap company akan bertahan sampai la ekonomi pulih semula..target 2010..

berbalik ke citer kitorang..abih makan kitorang gi jalan2 kat AAJ..serius jalan2 kat dlm UM tu dah berubah2..saiznye makin lebar n makin berselirat..kompius lak..dari 3rd college ke AAJ tu terasa jauhnye ai..ingat balik dulu jalan kaki nak ke AAJ..natsukashii na....kat foyer AAJ tu teringat balik zaman2 kitorang budak 3rd tunggu pakcik van dtg bawakkan lunch..bile pkir2 balik manja gak kitorang sebenanya..rehat ade sejam je kalo nak patah balik ke 3rd utk makan n solat pastu dtg balik AAJ adalah satu perkara yg mustahil..dgn ehsan drpd pihak kolej dpt la kitorang makan nasi utk tgh ari..tapi tak lama pun servis tu sbb derang ckp cam mendokusai utk anta nasi bagi 12org sahja..masa tu mmg geram gile la sampai pegi pejabat pengetua kolej tu...kelakar lak bile ingat balik..mmg kite patut bersyukur dgn ape yg ade kan..

foyer AAJ...tempat tunggu n melepak..

ade la dekat setengah jam kitorang lepak kat foyer tu..mula2 sampai tetiba ade dorang pakcik guard dtg sergah..ha.wat ape ni..mana tak ayashi kan pkl 1pagi duduk kat foyer AAJ tu..rase bebudak AAJ pun tgh cuti kot..AAJ tak banyak berubah..takkan la derang nak bina semula bangunan kat situ kan..bilik2 kelas tu tak berkunci so kitorang masuk2 la ke dlm kelas..tgk notice2 yg ditampal kat depan kelas tu..teringat la zaman2 blajar kan...tapi banyak perubahan berlaku dlm tenaga pengajar di AAJ ni aku rase..tgk ramai nama2 bertulis dlm katakana utk sensei2 AAJ..bile katakana tu maknanya dah ramai cikgu melayu la..org jepun pun sorang dua je..aku tak pasti ngan sensei2 utk budak 2nd year..kalo nak cost down mmg patut la amik local tapi kalo pkirkan keberkesanan utk baljar subjek2 sains n mate dlm nihongo tu..aku rase elok amik org jepun gak..biase la manusia bile blaja dlm bahsa asing yg diajar oleh org sendiri..mesti tgh2 kelas tu akan jadi blajar dlm bahsa sendiri..

kelas bdk tahun satu...mesti korang pun dulu blajar kat sini gak

lepas kua AAJ kitorang wat pusingan berjalan lalu kolej 12-kolej 11-lalu ke API-naik bukit belakang tu..kerinchi link kat tepi jalan je..hahha..dulu aku rase utan je belakang tu..setelah 7 tahun banyak betul perubahan kat UM ni..makin cantik ka na..n dewan canselor yg terbakar tu pun dah dibaiki semula..next time dtg masa siang cam best gak...cigu Jaa*ar dah ade pHD..ap*k gi jengah tgk kat bilik die tulih "dr. Ja*far"..cikgu2 dahlu pun udah makin maju...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...