Tuesday, April 5, 2011

HAri ke 15 berpantang

Tuesday, April 5, 2011


Alhamdulillah..sudah hari ke 15 berpantang..sebenarnye kire tu dari 1st day kite deliver baby ke yea???takpe la..ape2 pun menarik utk citer pasal berpantang ni..nak katakan diri ku berpantang gile2, takde la sgt pun sbb mak n MIL x strict sgt kecuali tempoh 2 minggu pertama ni..kenapa masa ni penting?? sbb luka jahitan tu tgh dlm proses nak baik sepenuhnye..ok, ape sy wat masa berpantang???

Masa 7 hari pertama tu, mak ngan ma mmg ade sama..amni-chan banyak diuruskan oleh ma especially masa nak mandi sbb sgt tak berani nak mandikan lagi...bole dikatakan sy ni berpantang cara moden la jugak...

1. Vitamin shaklee
kesinambungan daripada 3rd trimester ari tu, aku continue amik shaklee masa confinement ni sbb mmg tak bercadang utk amik ape2 jamu..nampak mcm banyakkan..so utk elakkan terlupa makan, so aku susun kat dinding meja tu..B-complex,Vita-C lepas breakfast, Omega,VIta-lea lepas lunch, alfafa n zinc lepas dinner..alhamdulillah, badan mmg tak penat n lagi penting luka jahitan cepat sembuh..boleh je nak duduk2 atas kerusi mcm biase..n dalam hari ke-7 tu sudah tidak sakit lagi tp masih jalan slow2..tdo lak mmg slalu tak cukup sbb amni slalu berjaga malam tp alhamdulillah..tak sampai demam n bengkak susu pun tarak..credit to Genki Momma Arni

lg satu kan, lepas bersalin ari tu slalu baca org akan kepenatan gile tp aku rilek je..badan tetap segar n tak tdo langsung lepas deliver sampai la pkl 1130 malam..siap leh entertain elmi-chan, abg faizal n imran kat bilik wad lagi..hehehe..
2. Set penjagaan luaran Nona Roguy
Aku tak amik set penuh bersalin..cuma amik set luaran Nona roguy je..Minyak herbanika, krim barut, uncang cuci herbanika , lulur n minyak mustajab utk amni-chan..paling suka adalah minyak herbanika..bile apply ke satu badan, panas je n paling penting letak bape titik kat maternity pad pastu pakai..luka jahitan tu akan lagi cepat sembuh..rase mcm dah nak abis, kena order baru ni..kalo lepas bersalin pakai pun macam ok..pilis, param ke seme mmg tak pakai..letak je minyak herbanika ni kat atas kepala..

3. Pemakaian bengkung dan bertungku
Aku pakai bengkuk tradisional so bole adjust tahap kekekatan itu sendiri..i like..utk siang ari, sapu krim barut lepas pakai minyak herbanika..n utk malam lak, ma bancuhkan kapur n limau pastu sapu kan diperut..pastu kite pakai la bengkung tu..antara usaha utk kempiskan perut..tungku dilakukan sebelum pakai bengkung..sedap juga rase badan bile letak batu panas tu kat badan..pakai batu sungai

4. Herbalife shake
Setiap ari pagi2 akan amik herbalife shake..pagi2 ni takde rase nak amik heavy meal..wpun shake tp perut kenyang sampai 4jam tu...lgpun kan protein penting utk tambah susu badan..herbalife ni soy based powder..kalo yg tak pernah tau, herbalife bukan slimming food tp adalah makanan nutrisi..so selamat utk diambil semasa preggy, confinement n selepasnye..

5. Air kosong
air kosong yg banyak..10 ari awal tu berjaya minum dalam 1 liter je..skang ni dapat la dlm 2 liter..oho..mesti korang ckp, masa pantang air minum kena catu..pada aku, sbb nak susukan amni so perlukan air kosong yg banyak..antara sbb dikatakan takleh minum air yg banyak sbb ditakuti luka lambat baik..ye la kalo asyik kencing je nanti jahitan sentiasa basahkan..tak jadi masalah bile minum air banyak, yg penting korang kena pastikan bahgian sulit sentiasa kering selepas membuang air kecil...

6. Makanan berpantang
Aku makan nasi utk lunch ngan dinner..lauk2 pantang ku adalah ikan bakar, ikan singgang,ikan goreng,,mak bagi makan ikan tenggiri, cencaru  n selar kuning je..kembong tak dibenarkan sbb dikatakan berbisa..pastu sayur mesti ada.yg utama adalah sawi putih dan lobak putih yg dimasak air sahja dengan tujuan utk tambahkan susu badan..ni petua k...petang dlm pkl 4 tu minum milo panas secawan n biskut kering..ari tu ade gak mak wat sup daging kosong..org tua2 dulu tak bagi makan sayur tp mak kata kenala makan sayur supaya boleh buang air besar n badan akan lebih sihat bile makan makanan berkhasiat..ma lak pesan makan nasi takleh tambah,..reason tu tak dapat dipastikan..kalo nak makan nasi banyak, isi banyak2 masa amik yg pertama tu...

7. Berurut
Ari ke -7 baru dapat urut badan lepas cari tukang urut yg available..urut utk 3 ari. alhamdulillah sudah selesai tp makcik ni die cuma urut utk bersalin je..ingat nanti cukup 30 ari nak amik lagi tukang urut lain lak..bile ryhtm badan dah lari, sgt best bile berurut..o, makcik urut tu ckp rahim aku dah kecut sepenuhnya pada ari ke -10..agak cepat katanye..yea ke??m...

8. Mandi akar2 kayu...
ni just buat utk seminggu je sbb stok daun2 tu cukup tuk seminggu je..sedap je rase badan bile mandi ngan air rebusan sirih tu...

9. Pemakaian stokin
Stokin dipakai 24jam..mmg la tak rase sejuk pun tp utk elak badan berangin pastu kaki jadi bisa2, sila la pakai stokin n selipar di dalam umah...

Rasenya mak tak teman sampai abis berpantang ni..utk balance ari bulan 5 nanti, nampak gaya kena pantang sendiri la..kena la blajar utk memasak n uruskan amni sekaligus..pastu nak uruskan diri sendiri lagi kan..btw, daku berpantang di rumah puncak alam..tak balik johor atau kelantan...mcm lagi selesa bile pantang kat umah sendiri..hehhehe....

2 comments:

arnie @ genkimomma said...

Hai Tuty,

Alhamdulillah, tumpang happy Tuty dapat pantang dgn jayanya... Pakai bengkung 24 jam pun better (buka time mandi/ toilet visit sahaja), bantu perut kempis... Bila dah sebulan nanti bolehlah start buat stok EBM... :)

Mona said...

come je baby... nyenyak dia tido...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...