Saturday, May 7, 2011

Kalo ade masters...

Saturday, May 7, 2011
Rasenye ade yg tak tau yg sebenarnye aku adalah masters holder..bukan nak bangga ngan title tu tp sejujurnya takde rase ape2 pun dgn memiliki masters..soalan lazim yg akan ditanya org bila tau aku ade masters adalah " NAPE TAK JADI LECTURER?"..ok, tak salahkan org yg bertanye sbb kalo diperhatikan budaya kat msia ni, buat masters adalah untuk jadi lecturer..

berbalik kisah lampau mengapa aku buat masters?? masa blajar kat jepun dulu, daku mendapat biasiswa tajaan monbukagasho (kementerian pelajaran jepun) so salah satu privilege nya adalah anda akan mendapat tajaan utk sambung masters dgn syarat kena result bagus la kan..jadinye, daku menggunakan la kesempatan itu untuk sambung blajar lagipun mmg niat di hati utk dapatkan masters..katakan tak dapat sambung terus pun, insya Allah akan sambung masters..tak terlintas di fikiran untuk buat masters supaya masuk line akademik..

skang ni dah ade amni pun masih tak terbuka pintu hati wpun family n Mr. N mahukan sedemikian..di jepun, wat masters adalah satu perkara biasa sbb bile ade masters, tangga gaji akan lebih tinggi dan bile masuk keje, akan lebih mudah untuk dapat keje yg spesific berbanding general..kirenye kalo masuk kilang n apply for RnD, insya Allah mudah la..

sayangnye budaya keje kat msia bukan begitu..untuk pengetahuan korang, di jepun derang mengamalkan prinsip iaitu bile dah masuk alam pekerjaan, samada ade masters ke degree je ke, anda akan dianggap baru bermula daripada kosong..krienye semenye jadi baru..ijazah tu just utk tentukan gaji je..

banyak lecturer uni dtg wat lawatan ke jepun n offer utk masuk uni derang bile tau aku tgh wat masters tp apakan daya..sebenarnye kan, tak sedia la nak peningkan kepala mengajar org lain sbb aku tak rase aku pandai ngajar org..tambah lak, pada diriku untuk menjadi seorang pendidik, hati kena ikhlas supaya ilmu yg kite ajar tu pun akan berguna pada anak murid..tak guna jadi cikgu tp niat utk dapatkan gaji tinggi etc.

so tgk la dalam masa 5-10 tahun lagi manalah tau terbuka pintu ati kan..lagipun MALEH NAK BLAJAR WAT PHD...lagi best kalo dapat bawa amni ke oversea masa blajar.hehehhe

1 comments:

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...