Friday, May 6, 2011

Breastfeeding n Bottle feeding challenge

Friday, May 6, 2011
Alhamdulillah..sampai ke ari ni (47ari) masih berjaya breastfeed amni-chan..1st day sgt mencabar kerana susu tak kua lagi..malam kat DEMC tu terpaksa benarkan bagi FM kat amni tp dgn syarat guna picagari instead of bottle..ye la, amni baru nak kenal susu so kalo terus ajar dgn bottle nanti taknak lak direct feeding dgn ku..cuma bersyukur sbb berjaya bagi amni ingat daya hisapan yg amni perlukan utk dapat kan susu seawal setengah jam lepas lahir..sampai ke malam tu still usaha utk BF amni wpun takde susu n tensi je bile mak suh bg FM utk 1st day tu..nak tak nak , terpaksa mengalah..

malam tu sy urut2 cik B sambil baca surah al-kauthar n niat utk susukan amni..alhamdulillah, 2nd day pg tu susu dah kua..sgt bersyukur..TAPIKAN, balik umah malam tu amni menangis je wpun cuba bagi direct feeding..DEMC ade bekalkan  susu mamil gold satu botol kecik..dah pkl 12mlm tu, amni nangis tak berenti..dgn berat atinye terpaksa bagi susu tu tp just dlm 1-2 sudu kecik..bagi sikit, pastu suakan cik B..berjaya gak la teknik tu..luluh rase ati masa kena bagi FM tu..
start ari ke 3 sampai skang, amni mmg fully breastfeed..alhamdulillah..nak mula tu mmg sakit tp bile dah berjaya, sgt suka..cuma skang kena la mula memerah hasil tp tu pun tak berjaya sgt disebabkan amni sgt kuat minum..amni-chan jenis minum sikit2 so sejam sekali mesti bangun nak susu..mana la sempat daku nak wat stok..diam tak diam tu ade la dlm 50oz..rezeki amni..curi2 pam..

pernah gak terpkir susu ibu ni tak abis ke yea..sbb slalu mesti betul2 lepas pam session, amni akan bangun n nak susu..suakan je la cik B n amni minum je macam biasa..bole dgr bunyi amni meneguk..harap2 1st stage utk susukan amni sampai 6 bulan akan berjaya..

ade satu kemusykilan, nape slalu tgk kat blog2 ibu menyusu yg derang sekali pam tu sampai 10-12 oz..aku slalu paling banyak pun 4oz..adakah disebabkan amni slalu nyusu, so hasilnye banyak tu je??ikut tips pun hasilnye banyak tu juga..musykil sungguh daku..kekadang tu dapat dlm 2oz je..apa2 pun daku masih bersyukur sbb tu rezeki amni..

skang ni cabaran utk ajar amni menyusu dgn botol..lepas survey n tanye member2, decide utk guna bottle tommee tippee utk elakkan amni jadi nipple confusion..dari hasil pembacaan, ibu tu sendiri tak bole bagi bottle feeding kat baby sbb takut die tak nak direct feeding..so masa 1st trial tu, minta mak kasikan n alhamdulillah amni minum wpun die macam tak suka pada mulanye..skang ni mak dah takde n tinggal berdua je ngan amni..

nak tak nak, daku bagi sendiri botol susu pada amni n wallau..amni minum dgn jayanye..muka die mcm tak puas ati gak tp sbb rase susu yg sama, so amni minum juga..yg lagi seronok, lepas minum dgn botol, tgk amni macam tak puas..terus bagi direct feeding n amni minum gak..adakah amni termasuk golongan berkecuali..asal dapat minum susu, tak kisah la direct feeding atau bottle feeding..

amni sekali minum dalam 2oz..ade masa tu 1oz je..aiyak..pastu die seal mulut die takmo buka..ohohoh, amni mmg sgt pandai..plan nak letak 3oz utk sekali feeding sbb 2oz nurse ckp sgt sikit n 4 oz terlalu banyak..

yg penting, kena bersiap2 utk mula bekerja lagi 2 minggu..ala..mcm malas je..oho, tadi J*C tpon ckp ade job n kalo berminat derang nak anta resume..do shiyo...tempat keje tu 5 minit je dari rumah tp yg tak best, kena keje sabtu ke 2-4-5..

3 comments:

Marjina said...

Maa ne..zahiri dulu kuat nyusu jugak...mmg sejam sekali mcm ank hang laa..dan bila aku pam, byk jugak..maunye 8 oz lebih..smpi laki aku pnggl aku ibu tenusu...

gyaku ni, mirza kurang nyusu..bila pam..kurang pulak susu aku..

hg bley search laa kat intenet pasal penghasilan susu ibu..nnt hg akan tau mekanisme penghasilan susu ibu...dan hg akan rasa kagum dgn kuasa tuhan...

klo xsilap aku, ada cara nak bg susu hg byk...atau pun, cik yamx ada petua nk bg susu byk..ada dlm blog dia..xpun hg tny direct jaa kat dia..

ada mcm member keje aku dulu, dia p amik je hormon yg hasilkan susu tu..bg susu dia byk..habis cter..dia bf anak dia smpi sethn lebih...

tUtyRAhiZa said...

kurang minum air kot aku rase..kekadang tu sempat minum 1liter je..aku perasan kalo minum banyak air, akan lebih la tp mmg paling banyak dapat pun adalah 4-6oz..taknah lebih wpun amni kuat menyusu..

org ckp kalo baby slalu direct ngan slalu pam, susu akan banyak..takpe la..yg penting susu sentiasa ade wpun tak meriah macam org lain..hehehhe..kena rajin pam waktu subuh pkl 4-5pagi kot...

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...