Sunday, March 27, 2011

Akar kacip fatimah dan bersalin part 2.

Sunday, March 27, 2011

 Pkl 1.30 tgh hari 21.3.11 - akar yg telah dibersihkan direndam...


PKl 2.30 ptg 21.3.11 - Akar di bahgian luar mula mengembang..sgt teruja sbb dlm masa sejam sudah ade perkembangan..ni sebelum kua umah utk follow up check up setelah 5 hari overdue
 Pkl 11.30 mlm 21.3.11 - akar lebih kembang daripada petang nya tp bahgian tgh tidak kembang sepenuhnya..bagitau kat mak ucu n mak..derang cakap tunggu je sbb ade bahgian yg tak kembang lagi..masa ni aku dah rase contraction bermula daripada lepas maghrib kat umah mokteh..contraction dtg setiap sejam..mandi2 n tdo..



 Pkl 8.00 pagi 22.3.11 - Akar yg kuncup pada hari semalam telah kembang sepenuhnya..n masa ni aku tgh bersiap sedia utk ke hospital sbb sudah turun darah....jeng..jeng..jeng..



pkl 9.10 pm 27.3.11 - akar yg mengembang tgh kuncup semula....

Jadinye, boleh la dianggap yg proses pengembangan akar ni boleh dijadikan mcm penanda samada kita dah nak bersalin atau tak..fakta daripada segi saintifik tu tak dapat la nak dipastikan....aku lak yg mcm teruja sbb mcm wat eksperimen..dah la 1st time dgr n try pastu seolah2 mcm positive je result die.....

adakah sy bersalin selepas akar ini kembang??? nantikan entry seterusnya.....












3 comments:

aurora said...

Sy pun dah ter overdue masuk hr ke-4 hari ini...baru kjp td rendam akar kacip fatimah...minta mak pos dr kg...x tau sejauh mana kebenarannya tp bila dh overdue ni mcm2 usaha kita nk buatkn...cari entri psl hal ni...terjumpa plak blog ni...terima kasih atas perkongsian...

My Chibi Box said...

Pn Aurora,

Saya pun tak percaya pada mulanya sebab tak tau fakta yang menyokong kan..tapi memang lepas akar tu kembang, saya terus bersalin..arinya jgn diminum ye cuma buat basuh muka...

Insya Allah, semuanya akan selamat..Banyakkan bersenam..

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...