Thursday, March 31, 2011

Delivery of DHia Amni

Thursday, March 31, 2011
21/Mac/2011 ( Isnin )
Semenye bermula daripada citer merendam akar kacip fatimah ..Full story n gambar leh klik kat 2 link ni k.. Gambar menarik akar mengembang dan menguncup..Masa solat maghrib, rase sakit sgt pinggang kat umah mokteh..dok kat ruang tamu tu, rase macam ade contraction..mata pun melilau tgk jam..ye la, lain macam je rase sakit..cuma petang masa follow up check up kan baru buka 1.5cm je..so rilek je la kan..ma, mokteh ngan mok we seme cakap muka aku merah macam dah nak bersalin..pastu muka mmg muka tahan sakit la..bole lagi turun tangga umah mokteh setinggi 4 tingkat tu..

sampai umah pkl 11.30 mlm tu tgk bunga kacip fatimah sudah mengembang tp bahgian tgh masih kuncup..argh., sudah..dah nak tiba masa ke..tp sakit takde la acapkali ni..lepas isyak, tdo..Mr. N tanye gak, ade rase sakit tak..dalam ati sudah bersedia ni utk ke spital..

22/Mac/2011
bermula la episod baru...sampai ke subuh tu aku terjaga setiap sejam sbb rase sakit sangat..dlm pkl 6.45, sembahyang subuh n baring semula sbb ujan kat luar..mula pkl 7 pg tu, aku rase sakit every 10minutes..mmg berkeriut la muka..dlm pkl 8, tgk ujan dah berenti..so ajak Mr. N pegi eksesais jalan2 keliling taman perumahan..lepas mandi tu tetiba aku perasan ade bloody show..ape lagi, menjerit la panggil Mr. N..
suh die siap2 tuk pegi spital..kejut Ma utk siap sama..sempat lagi ke dapur n check progress akar kacip fatimah..sudah kembang sepenuhnya tu..air rendaman tu masukkan dalam botol n kua umah dalam pkl 8.45 am..alhamdulillah jalan tak sesak kat pintu kua jalan batu arang-puncak alam tu..dlm pkl 9.15 sampai kat DEMC..rilek je bole jalan lagi..hehhehe....ondway tu tpon mak, ckp dah nak ke hospital..

dalam lift ke tungkat 2 wad bersalin tu, terserempak ngan Dr. Norl**n..Dr tegur " dah ade tanda sakit ke?""..aku jawab, " A ah"..patutnye kat labor room tu suami je leh masuk tp sbb Mr. N tak sampai lagi, so Ma teman masukkan dulu..letak kad n bagitau ade tanda, nurse suh masuk utk derang check CTG..baby heartbeat ok..nurse check laluan dah buka 2.5cm..contraction graph tu tunjukkan irregular contraction..so nurse kompem kan ngan doktor mcm mane nak wat..

lepas die cabut wayar CTG tu, aku terus jalan mundar mandir kat dlm labor room tu..nurse masuk n ckp . dr suh admit sbb aku pun dah sakit every 5 minutes..dibagi hospital wear tuk dipakai yg aku kompius mcm mane nak pakai n ubat utk kuakan segala isi perut..tp tak berjaya pun nak membuang sbb takde rase..hehehe..

pkl 10.30 pg, Dr. Norl**n dtg n check laluan..serius ckp, dr ni wat mmg tak rase sakit banding ngan nurse seluk..jalan masih 2.5cm n air ketuban dipecahkan..aku takde la rase leaking sgt maknenye air ketuban sikit je..nurse masukkan ubat melalui drip..sgt sakit ok..mula2 cucuk belah kiri pastu ubat tak masuk..dicabut semula, kena cabut belah kanan lak..ni lagi sakit daripada kena seluk..ubat tu tujuan utk bantu cepat contraction n ade glukosa supaya ade tenaga bile nak teran..nurse pesan "kalo sakit sgt , bagitau yea..kite beri pethidin injection"..aku mmg kalo leh taknak amik..tahan sakit sambil baring adalah sgt tidak best..sib baik kata leh mengereng badan..ikutkan ati aku nak berjalan2 kat dlm labor room tu..tp nurse kata takleh sbb dah pasang drip tu..

sepanjng tu mulut mmg baca surah al-kahfi ayat 19..ni petua daripada Aya..sebenarnye daripada nak tdo semalamnya aku dah membaca..agak panjang ayatnya so baca sambil pegang iphone..hehhhe..bile dah tak larat nak pegang, aku baca ayat nabi yunus..ingat pesanan k.siti supaya jgn cakap sakit kata mulut..mulut tak buka pun dlm hati masih continue baca..tgn mr N la jadi mangsa bile aku rase sakit..

sampai pkl 12tgh ari, nurse ckp amik la injection sbb tgk aku sakit sgt..aku tak nak gak..jalan masih 2.5 cm lepas 3 jam..dalam ati dah rase risau..teringat doktor ckp paling awal lepas zuhur aku bersalin n paling lewat lepas asar akan bersalin..mr. N suh amik epidural tp aku tak nak..wpun dlm kelas antenatal ckp takde side effect tp bile pkir die inject kat tulang belakang, lambat laun mesti akan ade kesannye..mr. N kesian sgt tgk aku menahan sakit..

nurse dtg bawa makanan..die suh makan utk bagi tenaga..sedap tu..hehhe..ade lagi selera makan..ye la, Ma n mak dah pesan kena makan supaya ade tenaga bile nak meneran..nasi putih, ayam tandori, acar..tp jeli tu aku tak lalu..best kan??heheheh...separuh juga la aku makan..

pkl 1.15, nurse dtg n suggest lagi aku amik pethidin..die ckp takut by the time nak deliver aku dah abis tenaga sbb menahan sakit..akhirnye mengalah la, benarkan derang bagi pethidin..inject kat punggung..masa tu laluan baru 3cm..TAPIKAN..PETHIDIN TU TAK BERKESAN PUN..sakit tu tetap tak kurang..lupa nak cakap, sepanjang masa tu kat perut mmg dipasang CTG machine sbb kena monitor jantung baby n juga contraction..alhamdulillah, setakat tu mmg tiap kali check BP, seme normal..nurse pesan kalo rase nak buang air besar, jgn teran dulu sbb jalan belum buka..kepala baby lak mmg dah engaged kat jalan..takut kalo teran, nanti kepala baby bengkak..

nurse tanye aku ade minum air selusuh tak..aku ckp ade sikit dlm seteguk n nurse pesan jgn minum awal sbb laluan baru buka sikit..ditakuti sakit dah teramat tp laluan tak buka2..air rendam kacip fatimah tu sekadar dibuat basuh muka sambil baca selawat dan lulur perut daripada atas ke arah laluan pintu rahim..tokcu dah pesan jgn terbalik sbb nanti pintu tak buka..mcm2 petua kan..

dlm pkl 2.15 mak sampai ngan nana..mak ckp " sabar la sbb sakit bersalin mmg macam tu"..tapi mak rilek je sbb die ckp tgk aku takde la sakit sgt pun..nurse suh aku rilek n tdo sbb bile kite stress, otot akan jadi keras n jalan susah nak buka..so kengkawan, sila rilek utk mudahkan jalan buka..n bile sakit tu, hembus nafas utk kurangkan rase sakit..mmg berkesan...dlm ati jgn lupa baca ayat nabi yunus tu...

dlm pkl 3.00, nurse check bukaan jalan dah 4cm..n die cakap slalunye dari 4 cm ke 10cm proses mmg cepat..aku dah takleh nak tdo wpun bilik digelapkan..langsir, lampu seme tutup masa tu supaya aku leh tdo..aku perasan tgk jam setiap 3 minit aku sakit..so baru nak lelap mata, dah terbuka balik sbb sakit..siap2 minta maaf ngna Mr. N..pkl 3.45, rase sakit yg teramat n nak buang air besar sgt2..bdn aku mmg dah mengereng membelakangkan CTG machine tu..suh mr. N bagitau kat nurse..mak ngan ma dah takde dlm bilik tu..

tiba2 bilik terang benderang..nurse2 tu aku tgk dah get ready ngan pakai apron..pastu derang suh aku kepak kaki n pegang kat pergelangan kaki..aku perasan dr. norleen pun dah masuk n pakai apron..eh, dah nak deliver ke??? aku nak buang air besar je ni..yg terngiang2 kat kepala, nurse suh teran n push sambil hembus nafas panjang2..bile penat aku stop, n bile ade contraction nurse suh gunakan utk push...masa tu pkir nak buang air besar je..tak tpkir pun tgh teran utk kuakan amni..3rd time push, alhamdulillah terus dgr suara amni menangis..nurse ckp aku pandai teran..ye ke??? mmg meneran sampai tak cukup nafas...jam pkl 4.01pm n kat luar dgr bacaan al-quran kat masjid shah alam...btw, perasan doktor mcm gunting sikit kat bawah tp tak rase sakit..mungkin sakit nak meneran tu lebih kuat...

Mr. N berada dalam labor room sepanjang proses amni dilahirkan...doktor bius n jahit..mmg nampak jarum turun naik..tanye doktor, ade assit pakai ape2 ke..die ckp ade guna low suction vacuum..sgt suka sama dr. Norl**n sbb sgt lembut n tak terasa tensi masa delivery process..masa jahit tu pun, rilek je..

aku dah pesan nak breastfeed baby lepas deliver..amni dibawa kua utk dibersihkan dan ditimbang..beratnye 2.57kg n amni dihantar kepada ku 15minit lepas lahir ke dunia..wpun susu takde lagi tp aku usahakan utk ajar amni 1st suction force to gain her own food = breast milk..alhamdulillah..syukur sgt sbb berjaya susukan amni dlm masa setengah jam lepas bersalin..untuk pengetahuan semua, DEMC bukan hospital rakan bayi tp staff n doktor sgt menghormati kehendak kami bila kata nak fully breastfeed baby...lepas tu , Mr. N azan n iqamatkan amni..dlm pkl 5 mcm tu, sudah siap sedia utk dihantar ke bilik utk rehat..

sebelum tu, Mr. N dok cari ma n Mak tp tak jumpa2..tup2 derang naik lif n terserempak masa nak ke bilik wad..derang  agak terkejut sbb aku dah bersalin..ye la katanye, masa kua dari bilik tu takde la nampak aku sakit mcm dah nak bersalin..ape2 pun mak ckp aku mudah bersalin..amin..mungkin berkat amalan dipermudahkan bersalin yg diamalkan sejak kandungan 7 bulan...sepanjang dari pagi sampai bersalin tu aku minum air zam-zam..abis sebotol..dgn makan kurma berbiji2...hehhhehe

lepas ni leh tulih entry pasal pengalaman mula nak breastfeed amni..satu lagi cabaran lain...

5 comments:

aya said...

tuty....congrats! menitis air mata aku baca!

tUtyRAhiZa said...

thanks aya..tima kasih gak ngan petua ayat surah al-kahfi tu..alhamdulillah semenya selamat..

bila sakit pinggang tu, teringat2 rase sakit contraction..sampai mengalir la air mata...

Mona said...

alhamdulillah... dh selamat ye...

Anonymous said...

22mac...my birthday too...congrats sis... ^_^

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...