Monday, March 21, 2011

SUdah bersalin ke??? Kaitan kacip fatimah dan bersalin???

Monday, March 21, 2011
Pada tanggal 21/Mac/2011, sy mengisythiharkan yg SAYA BELUM BERSALIN LAGI..

ramai kengkawan yg sms, yg tpon tanye dah bersalin ke tak..disebabkan sudah bercuti sejak minggu lepas jadinye internet connection is limited..lagi2 kat area puncak alam yg kena berebut2 dgn student uitm yg beriban2 akses guna broadband..camne nak wat online shop kalo tenet takde kat umah lagi ni..sgt susah ati..

tadi check up kat DEMC..rabu ni lak appointment kat klinik desa..my vagina dilated to 1.5 cm from 1cm after 5 days..bak kata doktor norl**n "OKLAH TU, ADE PERUBAHAN"..masa doktor seluk tp tak sakit tu, dr cakap "sy stretch sikit otot2 area pintu rahim ni so cepat sikit buka"..igaito itakunai wa..ape2 pun minggu ni adalah penentuan..katakan sampai khamis baby tak kua juga, so jumaat akan admit utk dipaksa kua atau lebih senang ckp kena induce la..masukkan ubat utk percepatkan contraction..m..ni la kata bahgian masing2 kan, mungkin aku lambat buka jalan tapi masa melahirkan tu, insya Allah dipermudahkan..aminnnn...

sebagai usaha nak percepatkan jalan buka, aku dah eksesais jalan kaki keliling taman pagi dan petang..setiap sesi tu dlm 30minit hingga sejam..bagus juga dapat berjalan..aku jalan kaki, mr.N follow naik beskal..last2 die turun beskal, tolak beskal jalan sama diriku..sian kat die sbb keje jadi tak tentu arah..nak ke banting pun takleh sbb takut tiba2 aku nak terberanak kang, lambat lak nak sampai umah..

lagi satu kan, mak ade bagi akar kacip fatimah..jauh tu beli dari MEkah masa mak pegi haji 2 tahun lepas..tak tau la bole percaya ke tak sebenarnye..akar tu basuh dulu n rendam dalam air dalam bekas terbuka..org tua2 kata macam mane tahap akar tu mengembang sama la ngan tahap bile kite akan bersalin..tadi rendam akar dlm pkl 130 tgh ari n dalam pkl 230 tu akar kat keliling kuntum tu dah kembang..katanye kalo akar tu kembang sepenuhnye termasuk yg kat tgh2 kuntum tu, maknanye mmg kite akan bersalin tak lama lagi..katakan dah rendam tp tak kembang2 langsung, maknanye lambat lagi la nak bersalin tu..pastu air rendaman tu boleh diminum sebagai air selusuh..syaratnye minum masa betul2 sakit masa nak melahirkan..pernah terbaca kalo minum awal sangat, pintu rahim susah nak buka tp sakit kontraksi tu dah puncak..cara lain, basuh muka dgn air rendaman akar ataupun lalukan dari atas perut ke bahgian sulit kita sambil baca selawat utk permudahkan bersalin...

kesahihan teori ni tak dapat la disahihkan..mr. N kata ikut logik kalo kite rendam akar herba, kompem la kembangkan..cuma pernah gak dgr sedara yg rendam tp berhari2 tak kembang langsung..hehehheh

ade amik gambar sebenarnye tp kat dlm tpon la..nanti akan di muat turun utk tunjuk cam mane rupa akar kacip fatimah..mcm kuntum bunga je..lepas rendam tu, akar boleh dijemur n akan kuncup semula..so boleh dipakai berulang kali..

arap2 next entry leh tepek gambar baby..btw, mlm tadi siap mimpi breastfeed baby..hhahaa

3 comments:

MOMMY NADIA said...

all the best Tuty..;)
baby 1st biasalah..lambat sket dilated..myself pun from 3cm to 9cm..makan satu malam tau!!

neway..I know about that bunga akar fatimah tu..but dear,rsnye bukan word "kacip" at as the front word!! ;)

nanti share experience with dr norleen ..;)

tUtyRAhiZa said...

thanks Nadia..all the best to you too,,

sy tak pasti la nama nya ape sebenarnye..

nanti tgk entry "delivery of dhia amni"..dr norleen mmg best..tak nyesal la..

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...