Thursday, March 17, 2011

Breastfeeding Day @ Scriptory Box 13/March/2011

Thursday, March 17, 2011
Very cute cupcake from tika?? Couldn't remember the name..But the taste was so yummy!!!!!
Pn Farah Farhan from Sarakids in action..Our main speaker of the day
Promotion of bling bustre nursing wear.Model is winner of breastfeeding moment..
Pn Farah introduced her invention breastpump..Called MODU ( MOM Breast in Korea)..Insya ALlah to be launched this year..
Pn Farah introduced famous breastpump in market..
The specky mommy is the famous mommy lyna from Mysuperkids.net ...
Alhamdulillah....Ahad lepas ( 13.3.2011 ) telah berjaya ikut kelas breastfeeding di wisma bling bustre ditaja oleh ScriptoryBox..Owner die adalah Mommy Lyna MOmmy Lyna (MySuperKids) n Kay..Sgt puas hati dgn ilmu yang diperolehi kerana penceramah jemputan nya adalah Pn Farah Farhan ( SaraKids ) ...selama ni dok baca je blog pn farah kan..bile dapat join kelas die personally, sgt la gumbira..wpun due date dijangka ari rabu semalam (16.3) tp sbb masih takde tanda2 kan, so decide utk pegi kelas tu...

dalam kelas tu ade ramai ibu2 yg datang dgn expectation berlainan..ade yg dtg sbb nak tau mcm mane nak direct feeding bb die..sgt kagum ok sbb utk 4 bln die bagi EBM kat baby die..ade yg nak tau mcm mane nak boost up milk stock..sejak keje, stok makin kurang..utk mom 2 be cuma ade 2 org peserta sahja..aku ngan pn zal*ha..terkejut pn farah bile tau aku dah nak dekat due date..nasib baik tak terberanak kat situ..

persiapan utk menyambut baby insya ALLah dah complete dari segi hasrat nak menyusukan anak tu..barang2 yg diperlukan utk wat stok EBM sbl naik keje pun dah mula sikit2..,tujuan nak ikut kelas ni utk dapatkan ilmu yg lebih mendalam terutama bile dah naik keje, macam mane nak wat stok..pengurusan,,etc..yg penting sekali, MR, N pun ikut kelas so nanti boleh membantu bakal mama ni nak mengurus susu baby..bak kata suami pn farah, BREASTFEEDING IS PARENTING TEAM..support from hubby is the most important..

intipati menarik yg diperolehi:
  1. dua2 belah breast kite menghasilkan nasi dan air..susu yg kua pada peringkat awal tu adalah air..warna pun cair je n lepas tu baru susu pekat atau nasi akan keluar..so kena pastikan baby dapat dua2 bahgian utk pastikan baby kenyang..kalo bagi air je, mmg la baby akan nangis sbb die lapar..slalunye air tu akan kua dlm 5 minit pertama penyusuan baby..
  2. katakan baby dah minum n kenyang, pastu rase breast kite tu masih penuh..kena pump kosongkan breast sbb B ni die blajar dari corak penyusuan baby..susu akan terhasil daripada keperluan..SUPPLY BASED ON DEMAND..kalo kite dah bagitau kat otak yg susu diperlukan adalah senonet je, so otak akan bagi signal utk B refill balik senonet juga..lama2 susu akan takde la..tu la pentingnye utk kosongkan B tu..paham???
  3. utk ibu yg berkerja macam diri ko, seboleh2 kita sediakan kemudahan utk pengasuh anak supaya die tak rase yg penyusuan susu ibu ni menyusahkan..cth nye, sediakan bottle warmer, pastu dah devide siap2 susu utk anak kite dalam beberapa botol..n kena educate the babysitter if they do not understand the EBM concept..
  4. seboleh2 train baby kite utk minum EBM menggunakan cup atau pun picagari..m..ni susah sikit kot sbb aku mmg dah plan nak bagi EBM guna botol susu di mana caraku utk mudahkan babysitter..
  5. utk 2-3 hari pertama, susu yg keluar adalah kolostrum n susu matang akan mula kua slalunye selepas 4-5 hari kite bersalin..
  6. utk 6 bulan pertama, baby hanya perlukan antara 8-15oz utk tempoh 8-12 jam (sepanjang masa kite berkerja la)..jumlah ni takkan berubah dan just perlu guna puting saiz 1 sahja..logiknye, puting breast kite takkan berubah saiz sampai bile2 pun so baby pun akan gunakan daya hisapan yg sama utk tempoh tersebut..kalo babysitter kata anak kite minum sampai 24oz masa daytime, something is not right..
  7. baby die akan minum ikut keperluan dirinye sbb saiz perut baby ni masa lahir hanya sebesar sebiji guli..takkan la perut saiz guli kite nak sumbat ngan susu utk perut saiz bole pingpong..
  8. 1/2jam pertama selepas baby lahir adalah the most important moment..mesti breastfeed baby supaya baby ingat the first sucking force..berbanding ngan susu botol, baby tak perlu berusaha utk gerakkan segala otot mulut utk minum susu tp utk minum susu ibu, baby kena berusaha dan segala otot2 mulut akan digunakan..
  9. satu fakta menarik, susu tepung lembu a.k.a susu formula mengandungi banyak protein sbb anak lembu mmg perlukan protein yg banyak supaya cepat membesar..jadinye bile baby kite minum susu formula yg banyak protein, badan baby akan jadi sihat n susah utk turun..
kesimpulannye : ape2 pun..sangat berharap n berdoa dapat menyusukan baby secara exclusive utk 6 bulan pertama..tu cabaran pertama yg perlu dilalui sblum berusaha utk menyusukan sehingga baby berusia 2 tahun...

4 comments:

Mommy Lyna said...

Kita doakan Tuty selamat bersalin & berjaya susukan baby! :)

Mona said...

moga selamat ye...

tUtyRAhiZa said...

thanks...dah penat tunggu baby ni yg tak kua2 lagi...

KISAH SUKSES IBU HERAWATI said...

Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...