Wednesday, March 9, 2011

Saya mahu kongsi cara kuruskan badan secara sihat dari blog miss-amethyst

Wednesday, March 9, 2011
Mesti org baca entry ni cakap saje je wat entry utk menjadikan blog sendiri terkenal melalui MSK..bukan itu la niat daku sebenarnye..dah lama sebenarnye niat di hati nak wat satu special blog utk kongsi ngan kengkawan cara kuruskan diet secara sihat TETAPI masih tidak berkesempatan..

Kenapa susah-susah nak kongsi lak kan..biarlah org nak wat cara ape pun utk kuruskan badan...

1. Orang Malaysia ni suka sangat wat "crush diet"
Bila dah terasa badan berat, kite pun mula la excited nak turunkan badan TAPi yg jadi masalahnye, tekad tu takde..takat cakap kat mulut je nak kurus la tp usaha tak mau..Lepas tu berharap untuk turunkan 10kg dalam sekelip mata sedangkan masa sendiri menternak badan sampai naik berpikul2 kilo beras tu takde lak kisah..So, hentikan wat "crush diet"..kalo anda amik masa mungkin more than 5 years to gain current weight, why not you try to lose ur weight in 1 years not in 1 day or 1 week or 1 month..Percaya lah..orang yg wat "crush diet" la akan naik berat 2 kali ganda dari berat yg berjaya diturunkan...



2. Tak paham dengan konsep pengawalan pengambilan kalori seharian
Pernah baca satu artikel dalam UTusan Malaysia, seseorang itu takkan berjaya utk diet selagi kita tak paham tentang macam mane daily calorie intake membantu menurunkan berat badan..Konsep die senang je..Makan kurang daripada jumlah kalori yg badan kita boleh bakar dalam sehari..

Cth : Kalo perempuan dewasa umur 25-30 tahun, sehari perlukan 1800kalori..so amik la makanan dalam jumlah 1500 kalori..lagi 300 kalori yg tak cukup tu, badan kita akan bakar lemak dlm badan utk tampung kalori yg tak cukup..so bile 7,700kalori terbakar, berat kita akan turun 1kg..

Jangan la pulak amik kalori kurang daripada 1000kalori sbb akan bagi adverse effect..maksudnye, badan kita perlukan tenaga utk tampung kalori yg tak cukup..bile terlampau rendah pengambilan kalori, makanye badan gunakan otot yg sedia ade utk bakar instead of bakar lemak..so korang akan turun berat badan dgn hilang otot tp lemak masih tersimpan dgn banyaknye..SEbab tu la aku tak bagi korang SKIP MEAL ataupun TAK MAKAN NASI LANGSUNG..bukan suh TAK MAKAN tapi KURANGKAN PORTION..

3. Galakkan pengambilan ari kosong yg banyak setiap hari
Secara teori, badan kita perlukan 1liter air utk setiap 25kg berat badan..Air yang banyak diperlukan sebab badan kita ni ade 55-75% air..Air diperlukan untuk membantu organ2 dalam badan kite berfungsi pada tahap yang sepatutnya..Korang sedar tak yang air akan hilang dari badan melalui air kencing, berpeluh dan perlu digantik..Air ni boleh kata jadi medium utk angkut nutrien ke seluruh badan korang..So, jangan la cakap "SAYA TAKUT LA NAK MINUM AIR BANYAK, NANTI GEMUK AIR" atau pun " KALO MINUM AIR BANYAK, NANTI ASYIK KE TOILET JE"..sebenarnye, kite akan pergi toilet acap kali lepas minum air yg banyak sbb badan kita nak buang toksin dalam badan..selepas korang amalkan pada satu masa yg lama, korang akan perasan kekerapan ke tandas akan berkurang wpun minum air yg banyak..TAK PERCAYA??? CUBALAH...

4. Ingat, pola penurunan berat badan setiap org berbeza
Ada banyak cara kat dalam dunia ni utk kuruskan badan..macam aku, aku pilih utk gunakan product..Product pilihan tentulah HERBALIFE kan..cuma ape yg nak ditekankan kat sini, wpun mengambil produk yg sama, kesan bagi setiap org adelah berbeza..badan pun dah lain, kompem la kesan pun lain kan..kena ingat..POLA PENURUNAN BERAT BADAN ni secara asas ade tiga jenis ( ni aku blajar masa gi gym kat jepun dulu)..

- turun berat badan dulu baru shaping

- berat badan maintain tp badan shaping dulu

- berat badan naik kejap pastu menjunam turun..

kalo tetiba berat stagnant (statik) tu, jgn la sedih..teruskan diet sbb masa tu badan korang akan menggetah <--betul ke bahsa ni..FYI, aku pernah stagnant for 2 mths..stagnant period is the toughest moment..BE strong to face it...



5. JAngan kata memang genetik sy berbadan besar, so impossible tuk kurus..
Kalo sebelum aku berjaya diet, mungkin boleh pakai la alasan ni..TAPI AKU DAH BUKTIKAN..wpun family aku leh kata seme badan terlampau sihat, tp aku leh kuruskan badan..skang ni idak la sbb tgh preggy kan..badan aku mula naik sejak sekolah rendah n memang ingat mustahil la nak diet..so tahun lepas b4 kawin, aku berjaya diet selama 10 bulan turunkan 18kg..leh tgk entry bawah label "HERBALIFE"jadinye, fakta di atas bole disangkal sama sekali..yg penting, PERCAYA,TEKAD DAN USAHA...

Tulih ni bukanlah sebab nak promote herbalife wpun aku distributor herbalife tapi lebih kepada nak kongsi ngan kengkawan cara2 yang betul untuk diet..kalo korang amik produk lain pun, do not hesitate to contact me at
tutyrahiza@gmail.com atau SMS ke 012-7383040 utk dapatkan info2 yg diperlukan..insya ALlah lepas bersalin nanti akan wat satu blog khas utk diet sihat ni...

“Artikel ini ditulis sebab saya mengidam
iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online ; mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

9 comments:

nur said...

very good info..JOM KE: ALL IN ONE
good luck

tUtyRAhiZa said...

thanks nur..macam jadi juri je ni..hehheheh

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tiecka El-Nino said...

sy pon nk share psl Herbalife ni, this is my story, berat sy dulu 64.3... skarang 54.3
http://shikikyuuketsuki.blogspot.com/2010/11/turning-point-it-was-january2010-as-she.html

KHai said...

Info yang menarik... Anda juga boleh dapatkan tips cara menguruskan badan dari pakar diet yang telah membantu ramai lelaki dan wanita merealisasikan impian mereka untuk memiliki tubuh idaman serta tampil dengan penuh berkeyakinan sekarang dengan KLik Sini

Noor Azreen Ben Abon said...

mohon share

Cara Kuruskan Badan Dengan Sangat Pantas!

Ben Abon said...

cara kuruskan badan yang bagus pernah saya baca! :-)

Pak Long said...

Very informative post. Let me share 1 interesting video berkaitan dengan topik diet ni. Ini slot dari program bual bicara ABCTV di USA. Just go and watch at http://tinyurl.com/kwuwuqu

gunak Kin said...

Kita kongsi apa yang kita tahu..
Info kecantikan untuk wanita
Yang idamkan bentuk badan idaman

Mungkin jaya:

https://m.facebook.com/friends/requests.php?v=all-requests&stype=cs&status=100006473472694&gfid=AQA_gY0icU-WLiRc&_rdr#_=_

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...